ellainmaleisie.reismee.nl

Na 2 nieuwe fantastische weken.......

komt het einde nog sneller dichtbij en wordt het duidelijk dat de tijd te kort is. Ongeveer 6 weken geleden nog dacht ik dat ik een grote fout had gemaakt, 8 weken hier alleen in een dorpje genaamd Kampung Unku Moshin was echt te lang, de tijd vliegt echter en 8 weken hier in Johor Bahru lijkt nu te kort...

(De troost is echter dat van uitstel geen afstel komt en ook al blijf ik een, twee, drie maanden langer, dat afscheid moet er toch komen en zal ook niet minder vervelend worden...)

De afgelopen 2 weken waren super! Ik kan wel zeggen dat het weken waren van iemand-met-het-goede-leven! Ik ben 2 keer in Singapore geweest, 2 keer naar de film geweest (alleen de prijs al is om te lachen), heb ik mij een aantal keer gestort op heerlijk Westers eten (daar kan je hier soms heel blij van worden), een 'McDonalds feestje' gehad en afgelopen weekend heb ik bij een (echte) Twentse student in Kuala Lumpur in het zwembad gelegen!

Zeker afgelopen weken besefte ik dan ook dat Johor Bahru ondanks dat het een vrij grote stad is het toch het een en ander mist...Buiten het feit dat het ik gewoon vrij ver buiten het centrum zit, overal met de taxi heen moet en Johor Bahru de crimineelste stad in Maleisie is (wat het soms minder prettig maakt), is het ook een stad die binnen no time de grond is uitgestampt.

Dit heeft tot gevolg dat er terwijl er in een gebied nog tientalle zo niet honderden panden leeg staan (zowel winkelpanden als woningen) er een paar honderd meter verder alweer volop gebouwd wordt en dat er daarnaast over het algemeen ook weinig aandacht wordt besteed aan hoe iets er uit ziet...

Daarnaast is het een stad die weinig toerisme kent (anders dan ik KL of Singapore) en daardoor ook de nodige ''gezellige'' bars/clubs, restaurants en toeristische highlights mist die je wel in Singapore en Kuala Lumpur kan vinden (uiteraard wel tegen een andere prijs)

Wat mij daarnaast op is gevallen, maar wat je volgens mij ook door heel Maleisie tegen komt is dat er hier niet echt winkelstraten bestaan. Ze houden hier ontzettend van shoppingmalls en dan het liefst zo groot, hoog en koud mogelijk...

Buiten het winkelen in shoppingmalls zie je uiteraard wel andere winkels (met name ook de mini markets, net zoals 'restaurants' te vinden op elke hoek van de straat), maar voor het echte winkelen zoals wij dat kennen moet je echt naar een (in het weekend overvolle) shoppingmall...Ik merk echter dat deze shoppingmalls niet echt mijn ding zijn en vooral niet in het weekend. De mensen massa's allemaal opzoek naar dat ene koopje, met ze alle op die ene roltrap naar boven en allemaal willen ze een lekker kopje koffie bij de Starbucks...!Liever loop ik over de lokale (avond) markt, waar het ook druk is, waar iedereen ook opzoek is naar de ene koopje, waar het veel warmer is, maar waar wel een heleboel meer bijzonders te zien is...(en ja ook dingen die je liever niet ziet..)

Wat ik mij echter ook besef is dat juist omdat Johor Bahru dat toerisme niet heeft en ik in een Kampung (dorp) zit je de lokale bevolking en gebruiken wel veel sneller en beter leert kennen en dat het omringt zijn met ''de echte Maleisiers'' daarom ook hele leuke kanten heeft....

Ik maak compleet andere dingen mee in mijn omgeving als bijvoorbeeld Ruud die 12 hoog in een iets te luxe appartement met zwembad midden in Kuala Lumpur zit. Ondanks dat ik uiteraard graag voor dit appartement, met geweldig utizicht over Kuala Lumpur zou tekenen, zie ik nu toch ook wel weer de charme van dit dorpje waar mensen je nog graag uitnodigen om op bezoek te komen...

Wel moeten er hierdoor de komende weken wat stapavondjes ingehaald worden (Ier..;)..), maar dat komt vast goed. Jammer is het wel dat alles metalcoholhier in verhouding met andere dingen ontzettend duur is. Martin (de Nederlandse intern uit Tilburg) is hier toch wel degene die hier het meest van baalt en noemt dit ook wel Chineese belasting...

De Chineese zijn namelijk samen met de Indiers hier de mensen die mogen drinken en vaak ook wel erg graag biertje lusten in tegenstelling tot de Moslims (die het land regeren en wat ongeveer 50% van de bevolking beslaat ). Ik moet wel zeggen dat ondanks dat het duur is, wij stiekem nog steeds niet echt mogen klagen over de prijs....

Wist je dat:

- De mensen die in Nederland vallen onder 'arme student', hier rijk zijn (ik nu dus ook even echt rijk ben!)

- Ik deze week voor het eerst een lekke band heb gehad met de taxi en deze meneer dezelfde ochtend ook een lekke band had. Ik daardoor samen met hem bijna een uur heb gewacht op een vriend (ook taxichaffeur) die mij naar huis kon brengen en hem een nieuwe band kon brengen

- Het hier de laatste dagen elke avond onweert en dat onweer in Nederland hier echt niets bij is

- Kuala Lumpur en Singapore twee geweldige steden zijn en wanneer je Singapore nog niet op je wishlist heb staan je deze er zeker op moet zetten

-Ik hier mensen verdenk van het afknippen van poezenstaarten, want ondanks dat er hier veel poezen rondlopen er weinig zijn met een fatsoenlijke staart

- Ik vorige week voor het eerst in een Moskee ben geweest en het bidden heb bijgewoond

- Ik verslaafd ben geworden aan Roti (misschien ook wel omdat het even geen rijst met kip of vis is)

- Frisdrank hier vaak veel zoeter is als in Nederland

- Je hier zelfs in McDonalds Chillisaus kan krijgen

- Moslimvrouwen nooit buitenhuis hun hoofddoek af doen, zelf niet wanneer ze sporten

- Ik deze week een discussie heb gevoerd over het feit dat sommige medewerkers vinden dat de vrouwelijke bewoners hier geen facebook mogen gebruiken

-Het onvermijdelijk maar waar is en Alina en ik daarom aankomende donderdag ons Farewell feestje ''vieren'' in haar huis...(hebben we dat maar vast gehad..!..;)..)

- Iknu vooral moet gaan denken aan alle mooie dingen die al zijn geweest en ook vooral de dingen die nog komen! Waarvan een hele belangrlijke namelijk:

Mijn lieve ouders en zusje die volgende week al landen op Singaporese bodem en die ik met open arme ga ontvangen!

- Ik heel erg geniet van al jullie leuke reacties, mailtjes, kaartjes en smsjes!

Liefs uit het warme, maar ow zo mooie Maleisie!

mama

Lieve Elsje

Wat heb je toch weer een hoop mee gemaakt beleefd en gezien,

Dit is een enorme verijking daar kan geen studie tegenop.

Fleur is weer gezellig in ons midden op het nippertje, wanneer ze twee uur later hab moeten vliegen vanaf Bangkok, had ze daar nu nog gezeten i.v.m. het vliegverbod boven europa.

Ik weet niet in hoeverre je bij bent met het wereldnieuws? Maar vanaf donderdagavond ligt alle vliegverkeer stil boven europa i.v.m. een vulkaanuitbarsting in IJsland( die Ijslanders houden ook niet op om ons te plagen eerst, nekken ze ons met eisave dn nu dit weer).

Alle mensen die zouden vliegen wachten nog steeds in Hotels of op het vlieveld, veel vakantievluchten zijn geannuleerd, voor ons word het dus nog spannend.

Wanneer er weer gevlogen mag worden zijn eerst de mensen aan de beurt die al dagen wachten .

Wij hopen dus dat er weer snel gevlogen kan worden
anders word het nog lastig voor ons.

Voor alle duidelijkheid waarom er niet gevlogen mag worden met een vulkaanuitbarsting op Ijsland.

De wind staat onze kant op en dan kunnen stofdeeltjes de motoren uitschakelendus echt levensgevaarlijk).

Word vevolgd Elsje maak er een mooi afcheidsfeestje van .

Dikke kus mama

Fleur

Lieve El,

Ik stapte net op tijd in het vliegtuig..want als ik 4 uur later was gevlogen dan had ik weer terug gemogen naar Bangkok..Dit is de vriend van Merel overkomen, die dus nog steeds in Bangkok zit...(terwijl vandaag een werkdag voor hem is)
Ik nu stiekem wel een beetje verdrietig ben, omdat ik anders misschien jou nog wel had kunnen opzoeken!..Het zou leuk zijn om met de hele familie en jou als supergids Maleisie te leren kennen!
Ik ben heel blij dat jij wel bij de dorpsbewoners wordt uitgenodigd om thee te komen drinken, dit is mij in die 2 maanden niet ''overkomen'' en had ik wel erg leuk gevonden.. Het is dat wij geen waterkoker op de kamer hadden, anders had ik de Thaien zelf op de thee gevraagd...
Het is echt geweldig wat je allemaal meemaakt en ik weet zeker dat ik Maleisie ook een keer ga opzoeken nu! Lieverd, heel veel plezier nog, en sterkte met het afscheid!
Ik zit morgen om 9.00 uur weer in de schoolbanken...snik...
Dikke kus Fleur

Stijn

Hey schat!

Wat een luxe leventje heb jij toch! Alleen maar leuke dingen aant doen daar! Heb je goed voor elkaar! Ben wel blij dat je het daar zo super leuk vindt, dat de tijd lekker snel voorbij vliegt...en dan ga je straks ook nog eens reizen! Ik kijk iig uit naar je terugkomst!!

Veel plezier nog!

Dikke kus mij

Niki

Hee lieve meid,

jeetje, ik besef me nu dat de tijd echt al voorbij vliegt... voor we het weten ben je weer gelukkig in ons midden!!!

Gaat alles goed nog met de envelopjes ;)

Het is fijn om te lezen dat je zoveel mooie en goede ervaringen opdoet, leer je weer super veel van.

Hier in Nederland/Bemmel gaat alles goed. Bemmel was van het weekend zelfs nog op het NOS nieuws want ze gingen een nieuwe leider kiezen voor de Molukse gemeenschap en die man schijnt in Bemmel te zijn geboren. We werden leuk op de kaart gezet toen het NOS journaal het 'Brabantse Bemmel' noemde.. haha (je snapt wel hoe een bepaald persoon die niet uit Bemmel komt, en op dat moment bij mij was, reageerde).

Verder gaat alles goed hier, ik heb een leuke verjaardag gehad en heb met trots jouw kaartje aan iedereen laten lezen!

Lieve meid, geniet nog maar lekker van je tijd daar want voor je het weet is het alweer voorbij!!

Veel liefs, Niki.

Niki

btw. ik moest echt lachen om je wist je dat: Ik hier mensen verdenk van het afknippen van poezenstaarten, want ondanks dat er hier veel poezen rondlopen er weinig zijn met een fatsoenlijke staart...

Misschien nog tijd over om een detective bureau op te starten om het uit te laten zoeken? :)

Helma

Hoi Ella,

Je bakt ze steeds bruiner daar. Ik heb nu echt geen medelijden meer met je. Want al wat je schrijft dat klinkt fantastisch!!!
Te gek al die ervaringen en dan Singapore. Ik had er wel eens over gehoord van een vriendin dus wie weet ga ik het echt toevoegen aan mijn once- in -a- lifetime lijst:) Je geniet met volle teugen en da's juist de bedoeling van zo'n ervaring. nog bedankt voor je sms je.
liefs Helma

Marthe

Wauw El, geniet er nog van de laatste weken... en veel plezier met de family!
Dikke zoen, Mart

kelly

Heel ella!

Haha je verdenkt de mensen ervan de staarten van poezen af te knippen! Heb je foto's daarvan? Ben benieuwd, wel heel zielig natuurlijk.. Have a nice trip straks!

Xx